En hållbar ekonomi tryggar välfärden.
Välfärdstjänster kan finnas endast där som ekonomin är stadig. Finland är en ytterst exportdriven ekonomi vars framgång beror på den globala efterfrågan. Skattetillgånger får vi endast om vi värnar om vår konkurrenskraft. En klok politik skapar förutsättningar för ekonomisk tillväxt, som i slutändan genereras av framgångsrika företag och flitigt folk.
Sanna Marins rödgröna regering har åstadkommit en okontrollerad ökning av Finlands statsskuld. Under den kommande valperioden måste denna utveckling svängas och offentliga utgifter prioriteras. Vi får inte leva på bekostnad av kommande generationer. Befolkningen åldras och de globala ekonomiska utsikterna blir alltmer osäkra. I denna situation har vi inte råd med en oansvarig distributionspolitik.
Att arbeta ska vara mera lönsamt än sysslolöshet.
Finland ska vara ett land där det lönar sig att arbeta, att vara företagsam, att nå framgång och att investera. En alltför sträng beskattning och ett passiverande socialskydd försämrar arbetslusten. Samhället ska fungera som ett säkerhetsnät då när någon faller mellan stolarna – inte som en hängmatta där man alltid kan vila i när man bara har lust att göra så.
Nästa mandatperiod behöver vi en omfattande skatte- och socialskyddsreform. Beskattningen måste lättas och inaktiveringsfällor avvecklas målmedvetet. Även reformer av arbetslivet ska fortsättas. Avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare ska vara flexibla. De kan inte längre vara fackpamparnas interna tvistefråga.
“Finland ska vara ett land där det lönar sig att arbeta, att vara företagsam, att nå framgång och att investera.”
Bildning är grunden till Finlands framgång.
Endast ett bildat folk lyckas. Finland klarar sig internationellt endast då när vi kan göra saker bättre än andra. Det lönar sig att satsa offentliga medel på vetenskap, forskning och utbildning samt att stärka ställningen för våra toppuniversitet. Ett fungerande skolsystem med utrymme för utvecklingen av individuella kompetenser lägger grunden.
Finland har lyckats skapa ett exceptionellt starkt kulturfält i förhållande till dess storlek. Efter coronatidens förluster måste man också säkerställa att vårt kulturliv återhämtar sig. En bildad nation vårdar också sina traditioner – låt Den blomstertid ljuda på skolornas vårfester även i fortsättningen.
Begränsa invandring, ut med de olagliga.
Sammandrabbningen av kulturer och allvarliga sociala problem är en oundviklig följd av att folkmassor från underutvecklade områden söker sig till Europa. Att betydligt minska den sortens invandring är vår civilisations ödesfråga. Vår invandringspolitik måste stramas åt. Effektiva avvisningar förhindrar oönskad invandring.
Det finska samhället ska bevaras sådant att barn kan självständigt gå till skolan och att kvinnor och åldringar inte behöver vara rädda på den nattliga gatan. Det kommer inte att lyckas om vi låter gränserna läcka. Flitiga och kunniga invandrare är givetvis välkomna, men islamistiskt radikalism och andra till Europa oförenliga människor ska man inte släppa över tröskeln.
Från klimathysteri till hållbara lösningar.
Att finna lösningar som belastar naturen så lite som möjligt är en av de viktigaste politiska frågorna i vår tid. Tyvärr vinner känslorna över förnuftet alltför ofta i klimat- och energipolitiken. Som följd av detta lider både miljön och ekonomin. Kriget i Europa har också visat igen hur väsentligt det är att säkerställa den nationella försörjningskapaciteten i alla omständigheter.
Ett avancerat samhälle behöver energi för att fungera. Vi kan gradvis övergå till nya energikällor så länge som den teknologiska utvecklingen tillåter det. Det lönar sig ändå inte att ta bort gamla produktionsmetoder från sortimentet innan de verkligen kan ersättas med de nya. Det måste också kommas ihåg att Finland är ett stort land och bilen kommer att vara en nödvändighet för många även i framtiden.
Rättstaten måste vara mer än blott ett slagord.
Som medlem i grundlagsutskottet lär man sig hur viktigt det är att lagarna bereds grundligt och att deras inverkan utvärderas noggrant. Rättstaten får inte vara blott ett slagord som man predikar för andra men inte praktiserar själv. Politikerna måste utfästa sig till laglighetsprincipen även i sin egen verksamhet och aktiviteter.
Straffens hårdhet ska höjas till en lämplig nivå i förhållande till brottets allvar. Samtidigt måste man förstå att en fungerande justitiepolitik kräver också tillräckliga resurser. Polisens och domstolarnas resurser måste säkras, så att brottslingarna kan bli fast och dömda. Detta är en av statens grundläggande uppgifter.
Ett litet Finland behöver stora partners.
Finland är ett litet land med en liten befolkning – och en lång gemensam gräns med en oförutsägbar stormakt. Tiden för godtrogenhet i den internationella politiken har kommit till slut genom det anfallskriget som Ryssland inlett. Under dessa omständigheter behöver Finland förmå att alltmer aktivt upprätthålla och fördjupa förhållande med likasinnade partnerländer.
Medlemskapet i EU, kommande Natomedlemskap och goda bilaterala förhållanden är våra hörnstenar. Vid det skedet att Natoprocessen ännu dröjer, betonas de andra partnerskapen även mera. Men inte ens det aktivaste internationella samarbetet kan aldrig ersätta den primära vikten av ett självständigt nationellt försvar.